Läs mer genom att klicka vidare på länken till Svedala kommuns hemsida: https://www.svedala.se/paverka/nyheter/2021/Mars/earth-hour-27-mars/

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Är du över 65 år och tar ut hela din allmänna pension, inklusive premiepension? Då kan du ansöka om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Du kan även ha viss förmögenhet.

Gör en preliminär beräkning innan du ansöker. Din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få något bostadstillägg.

Preliminär beräkning och ansökan om bostadstillägg gör du hos Pensionsmyndigheten.

Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg, webbplats Pensionsmyndigheten

Ansök om bostadstillägg, webbplats Pensionsmyndigheten

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

öppnar Vårdcentralen Bokskogen på Torggatan 19 i Bara.

Med vänliga hälsningar A-M Albin, Bara


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

”Hej kommuninvånare,

 

Vi har haft det lugnt i Svedala kommun den senaste tiden med bostadsinbrott. Hittills i år har vi bara haft ett inbrott som inträffat i Bara. Jag kan se att en del grannkommuner runt Svedala varit ganska utsatta för inbrott de senaste veckorna. Jag rekommenderar att ni som kan är ute och rör er i era områden i förebyggande syfte de kommande  veckorna. Att många är ute och rör sig i ett område är något som forskningen visar är effektivt just för att förebygga inbrott.

 

Var nyfikna! Om ni ser personer som ni inte känner igen i ert kvarter/område kan ni till exempel fråga dem om de behöver hjälp. Det sista en tjuv vill är att bli upptäckt! Var dock alltid försiktiga. Känner ni att något inte stämmer så ring istället polisen på 11414, om ni uppfattar situationen som obehaglig eller om ni ser ett pågående inbrott ringer ni 112.

 

Vi har börjat året bra med lite inbrott och min tanke är att vi ska fortsätta ligga lågt med inbrott i vår kommun!

 

Med vänliga hälsningar

 

Paul Nilsson”

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Med den närmaste tidens kyla på intågande påminner vi om hur vi tillsammans arbetar för att röja snö och bekämpa halkan.

Vem ansvarar för vad?

Kommunen och fastighetsägare har ett gemensamt ansvar för snöröjning och halkbekämpning.

  • Kommunen ansvarar för vinterväghållningen på offentliga platser som till exempel kommunens körbanor, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.
  • Villaägare och andra fastighetsägare ska röja snö och se till att det inte är halt på trottoaren utanför sin fastighet. Detta gäller även andra ytor för gångtrafik även om de inte kallas trottoar.

- Snö och kyla innebär snöskottning och halkbekämpning och många undrar över hur vi prioriterar vid halka och snö, berättar Lennart Hansson, enhetschef för gatuenheten. Vårt mål är att huvudgatorna skall vara halkfria när morgontrafiken sätter igång. Detta omfattar även de mest använda cykelvägarna. Inte förrän det är klart, sätter vi igång med övriga ytor som busshållplatser, matargator, genomfartsgator och industriområden.

- Tänk på att du som fastighetsägare inte ska inte lägga ut snö på gatan från din garageuppfart, utan placera den på din tomt. På så sätt hjälps vi åt med att få undan snö från gator och trottoarer.

På villagator röjer vi bara när det är så mycket snö att det är svårframkomligt på grund av snödjupet. Vid röjning blir de redan smala gatorna ännu smalare på grund av upplogade snövallar.

För mer information läs på Svedala kommuns hemsida: https://www.svedala.se/paverka/nyheter/2021/Januari/tillsammans-bekampar-vi-halkan/t

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Måndagen den 11 januari tillträdde Svedalas nye kommunpolis, Paul Nilsson. Paul kommer närmast från polisområde Malmö, där han arbetat som både ingripandepolis och områdespolis. Tidigare har han även arbetat en tid som polis i lokalpolisområde Trelleborg.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Under fredagseftermiddagen den 18 december kom nya restriktioner från regeringen som innebär att Svedala kommun beslutat att stänga ner biblioteken inklusive meröppet, och sporthallar. Även kundservice kommer att stänga för besök men håller växeln öppen.

Läs mer genom att klicka på länken: https://www.svedala.se/paverka/nyheter/2020/december/svedala-kommun-stanger-bibliotek-sporthallar-och-kundservice/

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Föreningen Svedala-Barabygdens årsbok 2020 har i dagarna levererats till medlemmarna. Årsbokens redaktion försöker balansera artiklarna så att olika delar av Svedala kommun representeras. Kommuninvånarna i Bara och Klågerup kan i år läsa om folkbibliotekens historia och bibliotekens framväxt i Klågerup och Bara. Elisabet Åhlin, mångårig bibliotekarie i Klågerup, har skrivit artikeln. Bo Sahlée skriver om kyrkogårdshistoria med många exempel från kyrkogårdarna i Hyby, Bjärshög och Skabersjö och utlovar fortsättning med andra kyrkogårdar i Värby och Svedala församlingar.

Barasonen Per Blomberg beskriver ett för många okänt område, Ryds ängar. Med ett visst vemod funderar han kring områdets historia och landskapets framtid. Skulpturen ”Förvecklingar” i Klågerup engagerade invånarna och skapade spaltmetrar om konst i Svedala. Karin Leeb-Lundberg, kultursamordnare i Svedala kommun, redogör initierat för turerna i konststriden. Tord Larsson, Svedala kommuns tidigare gatu- och parkchef, initierade flyttning av Prästastenarna till ett mindre utsatt ställe och beskriver stenarna och deras historia. ”I tidningen för 50 år sedan”, d.v.s. år 1970, tar bl.a. upp installation av kyrkoherde Hilding Jönsson i Hyby och invigningen av idrottshallen i Klågerup.

Denna bok säljs normalt sett på julmarknaden. Eftersom denna i år inte blir av, så kan man istället kontakta Ann-Magreth Albin om man är intresserad av att köpa boken. Boken kostar 160:- och ni når henne på Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Peab säljer sin 50-procentiga andel i Nya Bara Utvecklings AB, ett projekt med 113 lägenheter, till Brinova. Försäljningen sker nu, i samband med att fastigheterna i bolaget är färdigutvecklade. Totalt rör det sig om 113 bostadslägenheter, sporthall, vårdcentral, bibliotek och en livsmedelsbutik i Bara Centrum, nära Malmö. Värdet på det 14 500 kvadratmeterna uppgår till 475 miljoner kronor. Fram till nu har Peab samägt projektet tillsammans med Volito Fastigheter.

– Bara är en attraktiv bostadsort som utvecklas hela tiden. Efter att framgångsrikt ha utvecklat dessa fastigheter är vi glada över att sälja Nya Bara Utveckling till Brinova. Vi kommer nu att fokusera på de helägda stora utvecklingsområdena vi har kvar i Bara. Vi ser stora behov av ytterligare både bostäder och samhällsfastigheter, säger Christian Dahlman, chef Projektutveckling Peab Syd.

https://www.fastighetsnytt.se/fastighetsmarknad/transaktioner/saljer-hela-sin-andel-i-utvecklingsbolag-till-brinova/

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Sida 3 av 154

3
Annons
Annons

Login