Mats Jennby från Svedalapolisen informerar på portalen

Hej kära Bara och Klågerupsbor. Jag har blivit ombedd att skriva då och då på er Portal och det gör jag gärna. Ni har också möjlighet här via den ansvarige att ställa frågor som jag sen besvarar. Jag tycker det är väsentligt att polisen hela tiden kommunicerar med sina medborgare. För det är tillsammans vi skall fixa ett tryggare samhälle. Självklart tar inte detta bort er möjlighet att ringa direkt till Svedala polisen genom att ringa 11414 och be att få bli kopplade till oss. Är vi inte inne så pratar ni in på telefonsvararen och då ringer vi tillbaks oftast samma dag,

Jag börjar med hur sommaren har varit

1 Juni – till den 13 Aug har det i Svedala kommun skett 112 brott. (jag har tittat in på de vanligaste brotten). Av dessa har  11 st skett i Bara och 7 i Klågerup, resten i Svedala. Barabrotten var  2 biltillgrepp,  2 stölder på badet, 1 skadegörelse på bil, 1 villainbrott och 1 övrig skadegörelse och 4 st personer är tagna för narkotikabrott. Klågerupsbrotten var 2 st skadegörelse på kommunens egendom, 4 villainbrott och 1 bilinbrott.

Fångar vi några brottslingar?  Jo det händer då och då. Som ex togs 6 st biltjuvar i Bara i juli, 1 tjuv på badet i Bara i augusti. Ur en helhetsbild så är det lugnt att bo i Bara och Klågerup.

Vad brukar ni höra av er till mig om?

I Bara är det främst bilister som kör för fort (vet ni om att det är ni själv som bor i Bara som står för detta). Vi har därför massor av trafikkontroller mot detta beteende.
I Klågerup är det främst motorburen ungdom, dels mopeder och dels trimmade EPA-traktorer som det rings om.  Får vi in registreringsnummerna så kör vi hem och pratar med föräldrar och barn men vi rapporterar givetvis också dem när vi ser dem betee sig.

Vecka 33 pratades jag med 1 familj vars son har en EPA-traktor och samma dag några timmar senare togs en annan EPA-traktor i beslag för teknisk undersökning. Förhoppningsvis får detta en lugnande effekt i Klågerup. Det man måste veta är att trimmar man en EPA-traktor så har man gjort om denna till en obesiktigad/oregistrerar bil (böter), man kör ofta för fort (böter), man saknar körkort för detta fordon (böter, indraget traktorkörkort och indraget lämplighetsbevis) men värst av allt är att försäkringen gäller inte (skulle man krocka kan man om man har otur betala resten av sitt liv på den skulden). Så det är en mycket stor fara / risk man spelar med om man tyst tittar på när ens barn trimmar. Samma fara finns för den som trimmar en moped. Man har då byggt om denna till motorcykel, inga försäkringar gäller och den som kör har varken utbildning eller körkort för ett sådant fordon.

Jag avslutar med vad ni skall se upp med

I vår kommun kör norska mattförsäljare omkring i svenska bilar. Givetvis går det ut på att lura er. Är en affär för bra för att vara sann så är den ofta just så, inte sann. Man blir blåst. Irländska asfaltläggare rör sig i området de har nu även börjat lägga om tak hos folk. Eftersom polisen jagat dem en hel del har de blivit myckat aggresiva mot allmänheten. Mitt råd om de inte omedelbart ger sig av är ring 112 och få dit polisen. Många skrämmande historier finns om hur de utför arbetet undermåligt, hur det de gjort går isönder så fort de lämnat, hur de då de fått förskottsbetalning aldrig mer hör av sig, så se upp!

Avslutningsvis så ber jag er att inte handla på internet och betala i förväg (utan att ha säkrat pengarna). Väldigt många blir blåsta på sina pengar. Man köper något på Blocket, betalar i förväg sen kommer inte sakerna och där står man snopet och blåst.

Var rädda om varandra, var vaksamma mot okända bilar i era gator (tipsa polisen 11414) så hörs vi om 1 månad Om ni så vill.

Hälsningar Mats Jennby
ansvarig för polisen i Svedala kommun


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Login