Fjärrvärme i en drygt milslång ledning från Malmö till Bara kan börja byggas för att stå klar för användning 2010. Den nya ledningen är tänkt att utgå från Eons anläggningar vid Bulltofta och därefter leda fjärrvärmen till Bara centrum för vidare spridning. Projektet är ännu på planeringsstadiet, men Eon har starka ambitioner att genomföra det även om storsatsningen Holiday Club inte blir av.
Klartecken för det projektet med 250 hotellrum, 300 andelslägenheter och äventyrsbad är beroende av om de två vindkraftverken på 150 meters höjd byggs väster om PGA:s golfarenor med golfcenter. Med vindkraft hoppar troligen Holiday Club av sitt Bara-projekt. Det kan bli en ledning utan Holiday Club, men det blir förstås tuffare för oss, säger Kamilla Björkman, chef för region syd inom Eon Värme Sverige AB i Malmö.
Starten för Eons fjärrvärmeprojekt för Bara kom när byggbolaget Peab beslutade att satsa på att bygga om Bara centrum med bland annat fyra höghus och andra bostäder med totalt cirka 400 lägenheter. Till de nya kunderna kommer Eons befintliga cirka 100 plus fler i kommande annan bebyggelse på andra platser i Bara.
Bara Centrum
Anebyhus har sålt samtliga hus.
Västra Bara (Värby 61:3, Bantisteln)
Markägaren NCC säljer i västra delen av Bara 39 tomter för styckehus och 17 för grupphusbebyggelse med en tomtstorlek av cirka 600 m2. Byggstarten för markarbeten har skett och husbyggandet påbörjas början av 2008. NCC har skickat ut erbjudandet om styckehus till tomtkön före sommaren 2007. Fördelning pågår för närvarande. I början på november återstår 5 tomter.
NCC har träffat avtal med Myresjöhus som ska sälja de 17 grupphusen. Säljstart november 2007. Enligt avtal med exploatören har de som står i kommunens tomtkö förtur. Exploatören fördelar tomterna enligt tomtkön.
Bara fredag 14 september
Barakulien, Bara Centrum
Kl 19 och kl 20: Calle Botanicus med Bara Scengångare, Barakulien. Musikal om Carl von Linné av Eva Hovstadius och Gerd Jonzon. Fri entré
Killehuset, Möllebergavägen
Kl 10-18: Konstutställning 14-16 september. Monika Holmqvist, Kjell-Ove Nilsson, Kerstin Nilsson, Bertil Lundahl, Barbro Jönsson, Agneta Franzèn, Sten Hammar och Jan Lang
Bara lördag 15 september
Bara centrum
Kl 11: Kommunfullmäktiges ordförande Fredrik Thott inviger Svedala kommuns 30-årsjubileum
Hopptorn, godisregn och försäljning av picknickkassar (inför kvällen på Gröningen) utanför ICA.
Konditori Rosa Princess säljer jubileumsbakelse med Killehuset på!
Brottarklubben Banér och Innebandyklubben: Prova på - för alla intresserade! Utställningar: ”Baras historia” (biblioteket). ”Byggplaner för Bara nu och framöver” - utställning av Värby villaförening, PEAB m fl
Kl 12 och kl 15: Guidad fotvandring till Spångholmens gård, under ledning av Värby Villastads ordförande Bengt Ohlsson. Bengt berättar om den nya sjön på golfbanan, och om den planerade bebyggelsen av bostäder, hotell, evenemangsarena, spa, andelslägenheter, golfanläggning m m. Samling utanför Bara Centrum.
Kl 14-15: Flygfotograf Bertil Hagberg berättar och visar flygbilder över Bara med omnejd.
Biblioteket
Kl 11-13: Tipsrunda i Bara tätort, för hela familjen.
Hämta och lämna tipslappar på biblioteket!
Killehuset, Möllebergavägen
Konstutställning 14-16 september kl 10-18: Monika Holmqvist, Kjell-Ove Nilsson, Kerstin Nilsson, Bertil Lundahl, Barbro Jönsson, Agneta Franzèn, Sten Hammar och Jan Lang
Gröningen
Bara scoutkår och Friluftsfrämjandet i Bara, prova på!
Kl 13 -15: Ponnyridning på shetlandsponny.
(Ronja Eddebrant Björneborg, Svedala).
Kl 12: Alex öppnar för grillad mat
Kl 12: Chi Neng Qigong med Barbro Rydin, prova på för vuxna
Kl 13: Klasstävlingar för Baras skolbarn med Anders Olnert
Kl 14: Massgympa med Bara GIF
Kl 15: Prova på linedans med Burn Valley Swedala Line Dancers, för hela familjen
Kl 16: Prisutdelning, tipsrundan m m
Kl 17–18.30: Bara-basisten Ted Persson och Jazz Union, spelar tidlös glad och svängig musik från den Gyllene Swingepoken
Kl 19-19.30: Mikael Järlestrand, sång och Marcus Ander, piano
Kl 20-22.30: Good Times Bad Times spelar upp till dans och nostalgi.
Om en månad är nya rondellen på Malmövägen vid Bara klar. Då börjar också bygget av en den nya infarten från rondellen förbi det kommande storhotellet vid golforganisationen PGA:s huvudkontor. Rondellen och den nya vägen är bara två av flera pusselbitar i det stora projektet på totalt två miljarder kronor med norra Europas största golfanläggning – hotell, spa, 300 andelshus, nytt centrum med höghus och butiker – som kommer att sätta Bara på världskartan.
Arbetet med rondellen är ännu inte avslutat. Men den är öppen för trafik.
–Vi räknar med att allt blir klart inom en månad, säger Krister Eliasson, platschef vid byggaren Mark & VA. Krister Eliasson, platschef vid anläggningsföretaget Mark&VA, talar med anläggningsarbetaren Robert Hardman, som gör klart stenläggningen i en av nya Bara-rondellens spetsar. Foto: Ove JonssonRondellen som kostar nio miljoner kronor betalas av Svedala kommun. Nya vägen från rondellen till golfcentrumet som blir 2,2 kilometer lång och 6,5 meter bred beräknas kosta 5,3 miljoner kronor och bekostas av bygg- och anläggningsföretaget Peab.
–Vi räknar med att starta vägbygget från parkeringsplatsen, där huvudkontoret för PGA ska byggas, förbi hotellet till den nya rondellen vid Malmövägen i nästa månad, säger Peabs platschef Jörgen Svensson.
När vägen står klar nästa år avlastas den nuvarande smala gamla vägen, som senare blir promenadstråk från Bara centrum förbi äventyrsbadet till bokskogen.
Golfbanan öppnar 2009, men redan nästa år börjar stora förvandling av Bara med att en ny idrottshall byggs något norrut mellan Baraskolan och Spångholmskolan. Därefter rivs nuvarande Värbyhallen för att ge plats åt nya affärs- och bostadshus utmed den nya affärsgatan på Värbyplanen.
Fyrtio villaägare i Bara står utan olja för uppvärmning. Detta efter att Energi- och fastighetsteknik AB i Enskede som äger och driver oljedistributionsanläggningen nu har gått i konkurs. I ett brev till kommunen kräver intresseföreningen för Värby Villastad att de omgående tar fram förslag över hur villaägarna ska lösa sin energifråga.
Det ligger dock utanför kommunens ansvarsområde.
– Det är beklagligt för de villaägare som drabbats. Men att privata företag går i konkurs kan inte kommunen ta ansvar för, säger Jan-Erik Eriksson (s), bygg- och miljönämndens ordförande.
Oljeanläggningen har tidigare varit ett orosmoln för villaföreningen. Även om endast 40 hushåll värmer upp sina hus med olja har 370 villor i området oljeledningar på sina fastigheter.