Baraportalen

Kommunen har nu återkommit med svar till villaföreningen på skrivelsen rörande döda ligusterhäckar i Bara. 

Ligusterhäckar i Bara

Efter den gångna vintern har skador uppmärksammats på Ligusterhäckar. Delar av häckarna har vissnat eller haft glest med blad. I våras trodde vi efter de första rapporterna att det berodde på att de drabbade plantorna hade stått i vatten en tid under den gångna vintern. När vi sedan även fick rapporter om häckar som stått torrt anlitade vi Hushållninsällskapet för att få klarhet i vad som skedde. Man konstaterade att det rörde sig om en bakteriesjukdom och/eller en svampsjukdom som heter cerseptoria-ligusteriana och som uppträder under varma fuktiga vintrar. Något tipps om en generell metod att bekämpa sjukdomen med kunde man inte ge. Om det finns liv i plantorna kan man försöka med att klippa ned och se om plantan slår nya skott. Döda plantor ska tas bort men det är ingen ide att omedelbart återplantera med Liguster utan vänta och se hur de övriga plantorna klarar sig. Det säkraste sättet är att ersätta häcken med en annan sort.

Med vänlig hälsning

Tord Larsson
Gatu- och parkchef

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Den 4 mars direktsänder kommunen för första gången kommunfullmäktiges sammanträden via Internet.

Mötet den 4 mars är ett "Diskuterande fullmäktige" där kommundirektör och verksamhetsansvariga gör en tillbakablick på 2008.

Vill du vara på plats och ställa frågor och diskutera är du välkommen till Naverlönnsalen kl 19 i kommunhuset. Vill du hellre se mötet eller ta del av ett visst ärende i efterhand surfar du in på svedala.se när du själv har tid och lust.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Image Informationsblad från Svedala kommun

Utgåva Maj 2009

Klicka på bilden för att läsa (PDF-fil)

 

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

MIDSOMMARFIRANDE VID KILLEHUSET MED NYTT BESÖKSREKORD

Villaföreningen i Bara har under många år arrangerat midsommarfirandet vid Killehuset, ja säkert i mer än 20 år. Festligheterna genomfördes på ett riktigt traditionellt sätt och besökarna uppgick i år till fler än 700 personer - ett nytt besöksrekord. Flera besökare hade kommit från Svedala tätort med bl a som motiv att här firas midsommar på ett traditionsenligt sätt.

     

Tidigt på morgonen började man klä midsommarstången. Björklöv hade redan dagen innan forslats till platsen från Skabersjöskogen, där Villaföreningen sedan länge har lov att fälla björksly. Kransar bands och stången pryddes med blommor. Resning av stången var ett välplanerat lagarbete med starka karlar. Midsommarstången är stor, tung och ståtlig.

Festligheterna började med en gudstjänst med präst Mats Magnusson och  operasångaren Rune Rosell sjöng somriga visor. Gudstjänsten besöktes av ca 70 personer. Villaföreningen bjöd därefter på kaffe med kakor och saft till barnen. Det serverades ca 400 koppar kaffe och 300 muggar saft. Kaffekokningen genomfördes med tre bryggare i högsta tempo. Panik uppstod bland serverings- personalen då en el-säkring gick sönder mitt under bryggandet och ingen reservpropp fanns i Killehuset. Snabbt som blixten hämtades en ny säkring från ett intilliggande hus.

Barnfamiljer i stora skaror strömmade till för att se Södra Skytts Hembygdsgille dansa folkdanser och för att dansa kring midsommarstången. Välbekanta Lena och Lennart ledde ringdansen med sång och dragspelsmusik. Mängder av barn och en del vuxna dansade och sjöng om grodor, grisar, elefanter, myggor, gummor och gubbar m m. Alla barn som dansat och sjungit fick en godispåse för sin fina prestation.
Nästan 300 påsar gick åt. Godis var till en del skänkt av ICA i Bara.

När festligheterna var över och föreningen packat ihop högtalaranläggning m m och städat av området kom regnet. Vilken sagolik tur vi hade!

     

     

     

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

ENGAGERADE BARA-BOR SÖKES!

Vi saknar många ledare och kan denna termin inte erbjuda samma utbud som tidigare. För att Bara Gympa även i framtiden ska kunna erbjuda barn och vuxengymnastik så behöver vi fler som engagerar sig. Maila Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen om du är den vi söker! Vi ser gärna båda unga, föräldrar, syskon, mor och farföräldrar eller pensionärer i vår förening – har du tid över och vill du göra en insats för alla i BARA så kontakta oss!

VÄL MÖTT!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om höstens program

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Fler artiklar...

Sida 6 av 297

6

Login