Polisen

Hej kära Bara och Klågerupsbor.

Då har det gått en månad sen jag skrev sist och här kommer senaste nytt om vad som hänt i era orter 13 augusti – 30 September.

Brottsligheten
I Svedala kommun har det skett 276 anmälningar OBS att om ni tex tappat något och gör anmälan om detta så registreras det i samma statistik som om ni haft inbrott. Så många brott är inte brott. Av de 276 är 34 st skedda i Bara och 23 i Klågerup, resten i Svedala. När jag tittar in på dem enskilt och tar bort sådant som inte berör alla invånare, kvarstår i Bara 2 inbrott i villa, 2 skadegörelser på skola, 3 cykelstölder, 2 ofredande, 2 stulna bilar, 3 inbrott i bil, 2 djurplågerianmälningar och 1 inbrott i företag. När jag tittar in i Klågerups anmälningar hittar jag 4 inbrott i villa, 3 cykelstölder, 1 bilstöld, 1 mopedstöld och 3 skadegörelser.

Klagomål
I Bara meddelar man mig att mopeder kör på cykelbanorna (vi tittar till det när vi har tid). I Klågerup klagar man på att mopeder/mc far fram (jag har haft trafikundervisning i förra veckan för alla 9:e klassare på Klågerupsskolan, förhoppningsvis lugnar man sig. Vi har tagit flera Epa i Klågerup sista tiden och vi vet om att en inte ger sig (vi har hans regnr)  vi kommer att ta även honom inom snar framtid)

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Polisen i Svedala informerar mot bostadsinbrott

Ett antar värdefulla tips att beakta från svedalapolisens Mats Jennby

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Mats Jennby från Svedalapolisen informerar på portalen

Hej kära Bara och Klågerupsbor. Jag har blivit ombedd att skriva då och då på er Portal och det gör jag gärna. Ni har också möjlighet här via den ansvarige att ställa frågor som jag sen besvarar. Jag tycker det är väsentligt att polisen hela tiden kommunicerar med sina medborgare. För det är tillsammans vi skall fixa ett tryggare samhälle. Självklart tar inte detta bort er möjlighet att ringa direkt till Svedala polisen genom att ringa 11414 och be att få bli kopplade till oss. Är vi inte inne så pratar ni in på telefonsvararen och då ringer vi tillbaks oftast samma dag,

Jag börjar med hur sommaren har varit

1 Juni – till den 13 Aug har det i Svedala kommun skett 112 brott. (jag har tittat in på de vanligaste brotten). Av dessa har  11 st skett i Bara och 7 i Klågerup, resten i Svedala. Barabrotten var  2 biltillgrepp,  2 stölder på badet, 1 skadegörelse på bil, 1 villainbrott och 1 övrig skadegörelse och 4 st personer är tagna för narkotikabrott. Klågerupsbrotten var 2 st skadegörelse på kommunens egendom, 4 villainbrott och 1 bilinbrott.

Fångar vi några brottslingar?  Jo det händer då och då. Som ex togs 6 st biltjuvar i Bara i juli, 1 tjuv på badet i Bara i augusti. Ur en helhetsbild så är det lugnt att bo i Bara och Klågerup.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Image

 

 

På villaföreningens höstmöte den 17 November, kommer Mats Jennby från svedalapolisen att deltaga. Alla som vill utnyttja möjligheten att lyssna och ställa frågor till honom skall självklart redan nu boka detta datum i sin kalender.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Nästa år får Svedala en handfull nya närpoliser som jobbar på plats i kommunen. Det beslutade ledningen för Polisen i Södra Skåne.  Enligt närpolisenchef Stefan Appelberg finns inget exakt datum för när de nya tjänsterna kan tillträdas men målet är så snabbt som möjligt in på det nya året.

Läs mer på Skånskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Polisen tillsätter en ny spaningsgrupp för att hejda inbrottsvågen i främst Trelleborg och Svedala. Samtidigt vädjar man om allmänhetens hjälp.

Statistiskt sett är antalet inbrott färre under somrarna för att sedan öka kraftigt i början av oktober. Men i år har polisen i södra Skåne inte kunna notera någon större nedgång i delar av Söderslätt där det stora antalet stölder i bostäder fortsätter att vara ett problem. – Vi befarar en kraftig ökning av villainbrotten nu i höst, det följer i så fall mönstret. Men eftersom vi redan ligger högt känns det inte bra, säger Sven-Inge Nilsson, närpolischef i Trelleborg. Speciellt Trelleborg är hårt drabbat. Antalet inbrott har ökat från 100 till 157 under perioden 1 januari – 20 september om man jämför åren 2009 och 2010. Även i Svedala har antalet ökat, men inte lika mycket. Enligt kriminalinspektör Åsa Persson har de östra delarna av Trelleborg varit mest utsatta. Hit hör Fagerängen, Pilevallsområdet och Österlid, I Svedala kommunen är Bara tätort och Roslättsområdet mest drabbat.

Läs mer på Skånskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Mats Jennby, svedalapolisen: Genom att ha närkontakt med folk, förhindrar vi brott. Inte minst barn och unga är det viktigt att vi tidigt får kontakt med.

I samarbete med Cykelhjältarna, ett projekt från branschorganisationen Svensk Cykling arrangerades inspirationsdagen för fyrorna på Marbäcksskolan. Marbäckskolan är en av fyra skolor i Sverige som tagits ut till pilotprojektet och faller konceptet väl ut ska liknande dagar arrangeras över hela Sverige.

Läs mer på Lokaltidningen.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Polisinspektör Mats Jennby är chef för nya Svedalapolisen som vill synas ute på fältet så mycket som möjligt.

Mats Jennby har själv bott i Svedala och är välbekant med kommunen. Han har arbetat som polis i både Malmö, Trelleborg och Vellinge men sedan årsskiftet leder han Svedalapolisen. 2006 lades polisstationen på Ågatan ner trots stora protester från både kommunledning och allmänhet. Nu är polisen tillbaka i stationshuset mittemot. Här har man öppnat ett poliskontor.

–Vi kan inte kalla det för station eftersom vi inte har omklädningsrum här och inte heller garage till bilarna. Här kan vi samlas för att göra avrapportering, samordna våra insatser och fika. Jag har räknat ut att vi kan vara ute på fältet 1000 timmar mer om året tack vare att vi slipper att åka till Trelleborg för att göra de sysslorna. –  Det här är ett första steg att komma tillbaka. Allmänheten är välkommen hit i mån av tid. Men vi kommer inte att sitta här och vänta på att det ska hända saker. Vi vill vara ute så mycket som möjligt.

Läs mer på Skånskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Polisen utreder nu brandincidenten på Hattstugans förskola i Bara i helgen. Någon eller några hade då dragit upp ett sopkärl på förskolans soldäck och fyllt behållaren med ved som man sedan satte eld på.

Läs mer på Skånskan.se

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Login